Gün geçtikçe gelişen stok takibi veya stok yönetimi her geçen gün daha önemli hale geliyor. Stok takibi stok takip programı kullanılmadan önce kalomoza defterine yazılarak yapılırken bu iş günümüzde tamamen bilgisayarlar üzerine yüklendi. Gelişen yazılımlar ile ürün çeşidi azken stok takibi çok kolay yapılırken ürün çeşitliliğinin artmasıyla bu iş artık sadece stok takip programı ve bilgisayar kullanarak yapmak imkansız hale geldi. Cimri firmasında gıda ve temizlik kategorisinde yaklaşık 75.000 ürün çeşidi listelenmektedir.
Stok sayısının artmasıyla beraber gelişen barkod okuyucu ve barkod yazıcı teknolojisi ile beraber barkod sistemi kullanılmaya başlanmış ilk yıllarda tamamen online veya offline çalışan kasa sistemleri ile beraber bir çok problemlerde yaşanmıştır. Online çalışan kasalar network arızaları veya server arızalarında tamamen kapanırken offline çalışan kasalar arızalarda satışların silinmesi yüzünden stoklar karışmış kullanıcılar çok büyük sıkıntılar yaşamıştır.
Kasa Programı
Gelişen teknoloji ile birlikte gelişen yazılımlar ile offline yapıda yani database sahip olarak geliştirilen kasa yazılımları; satış esnasında offline olarak çalışmakta, satış tamamlanınca üzerindeki satış bilgilerini arka ofiste kullanılan ana database aktarıp yapılan fiyat değişiklilerini kendi üzerine alan bir yapıya dönüştü. Bu şekilde gelişen kasa programları günlerce arka ofis bağlantısı olmasa bile satışlarına devam etmekte arka ofis ile bağlantı kurulduğu zaman yapılan satışları arka ofis programına aktarmaktadır. Bu da kasa tarafında sınırsız bir çalışma imkanı oluşturmuştur.
Değişen kanunlarla beraber kullanıcıların saklamak zorunda olduğu satışları kağıt ortamda saklama zorunluluğu değişerek elektronik ortama taşınan pos kasa sistemleri ciddi kağıt tasarrufu oluşturmuştur. Elektronik kayıt ünitesi EKÜ olarak adlandırılan bu sistem cihaz marka ve modeline göre değişik hafıza tiplerinde üretilmekte bazı kasalarda 5-6 aylık satış depolanırken bazı kasalarda bu süre 5-6 yıla kadar uzamaktadır. EKÜ market kasalarındaki kağıt tüketimini yarı yarıya azaltmıştır. Müşteriye verilen fişin bir nüshası da 10 yıl boyunca işletmeci tarafından saklanıyordu.
E-Arşiv Fatura
Değişen kanunlar nihayet mali bellek kullanımını da zorunlu olmaktan çıkardı. İlk olarak ödeme sistemleri ile birleşen yeni nesil kasalar e-fatura ve e-arşiv faturanın kanunlaşması ve perakende satışta kullanılmaya başlanmasıyla beraber mali bellekli onaylı yazarkasaların yerine sadece yazılımla kurulan dokunmatik pos kasalar e-arşiv fatura düzenleyerek stok yönetimini en efektif şekle dönüştürmüştür.
Gelecek yıllarda beklentimiz müşteriye verilen kağıt fişleri de ortadan kaldıracak ve tamamen online ortamda iletilen bir yapıya evrilecektir. Bunu yapan şirketler çevreye saygı duyan ağaç kesilmesinin azalmasını sağlayan şirketler olarak ödüllendirilerek teşvik edilebilir. Termal kağıt olarak kesilen fişlerin ömrü zaten çok kısadır. Bu fişleri saklamak isteyen firmalar bunların fotokopisini çekerek silinmekten kurtarmaktadır.
Android Pos Kasa
Stok yönetimi yapmak için online ve offline olarak çalışan dokunmatik pos yazılımları genelde Windows tabanlı makinalarda geliştirilirken gelişen yazılım teknolojisi ile beraber Andorid ortamda da geliştirilmeye başlanmış ve buna uygun dokunmatik poslar da üretilmiştir. Windows tabanlı makineler işletim sistemi ve yüksek kaynak kullanımı nedeniyle android tabanlı makinelere göre daha pahalıdır. Lisansız olarak satılan dokunmatik poslar ise zaman içinde farklı problemler ortaya çıkarmaktadır.
E-Fiş Nedir?
E-arşiv fatura ya da piyasada bilinen adıyla e-fiş kullanıcılar tarafından korkuyla karşılansa da; ilk satın alma maliyetinin mali onaylı pos kasalara göre çok ekonomik olması, işletme maliyetlerinin çok düşük olması, kısılanmış bir ürün ömrüne sahip olmaması (mali onaylı pos kasalar ve yazarkasalar 10 yıl kullanım ömrü vardır) gibi bir çok etken, gelişmiş promosyon yapısı, hızlı çalışması gibi etkenlerden dolayı yakın gelecekte kullanıcıların tercihi olacaktır.